Stojím pri Kunsthalle

STOJÍM PRI KUNSTHALLE je nezisková občiansko kultúrna iniciatíva zameraná na podporu myšlienky inštitucionálneho osamostatnenia a priestorovej stabilizácie Kunsthalle Bratislava. Je reakciou na zámer Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Národného osvetového centra zriadiť v historickej budove Domu umenia tzv. Kreatívne centrum. Osobnosti, občania a podporovatelia Kunsthalle Bratislava sa pro bono zapájajú formou fotografie a krátkeho názoru, ktoré sú šírené vo verejne dostupnom on-line prostredí. Do kampane je možné sa zapojiť aj individuálne, vlastnou fotografiou a použitím označenia #stojimprikunsthalle.

VYHLÁSENIE VÝTVARNEJ A KULTÚRNEJ OBCE SLOVENSKA

Napísali o nás:

Malo to byť dočasné riešenie. Kunsthalle je Národnej galérii už na príťaž (SME)
Potichu vyšachovať Kunsthalle. Rezort kultúry s výtvarníkmi v Dome umenia už neráta (SME)
Rana pod pás umeniu. Výtvarníci reagujú na plán vysťahovať Kunsthalle (SME)
Stanovisko rektorky VŠVU k transformácii Kunsthalle v Bratislave (Artalk)
Kultúra mohla mať 260 miliónov, ale zatiaľ má iba hanbu. Pre spackané eurofondy má padnúť Kunsthalle (Denník N)
Kunsthalle hrozí sťahovanie. Kultúrna obec sa búri (Pravda)
Umelci sa boja o svoje priestory. Musia sa totiž vysťahovať( TV Markíza)
Kunsthalle pod paľbou (.týždeň)
Kam s Kunsthalle Bratislava? (Rádio Devín)
Stojíme pri Kunsthalle, odkazujú ministerstvu umelci a žiadajú jej osamostatnenie (.týždeň)
Minúta po minúte (Denník N)
Kto z koho? Medzi ministerstvom kultúry a vedením Kunsthalle sa strhla studená vojna. Budúcnosť inštitúcie je vo hviezdach (Klocher)
Kunsthalle Bratislava must move despite objections (Slovak Spectator)
Umelci bojujú za kunsthalle. Nechceme ju rušiť, tvrdí rezort (TA3)

O probléme vraj nič nevedela. Laššáková tvrdí, že výtvarníkov z Kunsthalle nevyhadzuje (SME)
V Kunsthalle privítali ministerku s transparentmi. Nič neruším, iba tu chceme vymaľovať, povedala Laššáková (Denník N)
Aj ja stojím pri Kunsthalle (SME)
Bratislavská galéria Kunsthalle je v ohrození. Štát ju plánuje vysťahovať (startitup)
Sídlu moderného umenia hrozí zrušenia (Správy RTVS)
Kunsthalle musí zostať v strede mesta (poleblog)
Petícia za samostatnosť Kunsthalle (TA3)
Minúta po minúte (Denník N)
Ministerke Laššákovej odovzdali petíciu za osamostatnenie Kunsthalle (aktuality.sk)
MK SR: Kunsthalle a Kreatívne centrum je témou pre expertnú skupinu (dobrenoviny)
Vyhlásenie SNG ku KHB (sng.sk)
Laššáková prisľúbila, že podporí samostatnosť Kunsthalle (.týždeň)
Ministerka Laššáková sľúbila Kunsthalle samostatnosť, na pochybnom projekte kreatívneho centra to nič nemení (Denník N)
Minúta po minúte (Denník N)
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková poskytne priestor na osamostatnenie Kunsthalle Bratislava (hlavnespravy)
Zákon podľa ministerka kultúry SR hovorí, že samostatná organizácia môže vzniknúť od 1. januára. (teraz)
Laššáková deklaruje priestor na osamostatnenie sa Kunsthalle Bratislava (hlavne.sk)
Ľ. Laššáková deklaruje priestor na osamostatnenie sa Kunsthalle (24hod)
Bod pre výtvarníkov. Laššáková sľúbila Kunsthalle samostatnosť (SME)
Kunsthalle bude samostatnou inštitúciou (Správy RTVS)
Laššáková podporí možnosť na osamostatnenie sa Kunsthalle Bratislava (bratislavskenoviny)
Ministerka kultúry sľubuje priestor na osamostatnenie sa Kunsthalle Bratislava (Denník Postoj)
Ministerka kultúry sľúbila Kunsthalle samostatnosť (Pravda)
Ľ. Laššáková deklaruje priestor na osamostatnenie sa Kunsthalle (dobrenoviny)
Kreatívne centrá z eurofondov: Budovy opraviť treba, ale aby to nebola ešte väčšia hanba (Denník N)
Ministerka vyhovela umelcom, Kunsthalle sa stane samostatnou organizáciou (TA3)
Nahnevaní umelci vyšli s pravdou von: TOTO je od ministerstva rana pod pás! (Plus1deň)
Bratislavská Kunsthalle je v ohrození: Rezort kultúry chce vyšachovať umelcov! (Plus1deň)
Kunsthalle na dosah (artalk)
Minúta po minúte (Denník N)
 
 
 

"Dom umenia bol vždy určený pre súčasné umenie. Dodržiavali to dokonca aj komunisti, ktorí vystavovali všeličo, ale hovorili tomu súčasné umenie. Vizuálne umenie dnes je na Slovensku silné a má ohromné úspechy aj v zahraničí. Kunsthalle je priestor, v ktorom sa práve môžu stretávať naši umelci s ostatnými umelcami z iných krajín, preto tento priestor nesmierne potrebujeme a musíme sa zaň biť! Nedať si ho nejakým ministerstvom ukradnúť!"

Rudolf Sikora
výtvarník a bývalý pedagóg

"Radi by sme deklarovali, že sledujeme s veľkým znepokojením pokusy Ministerstva kultúry o transformáciu bratislavskej Kunsthalle na tzv. Kreatívne centrum Bratislava. Ministerstvo kultúry by malo všemožne podporovať prezentáciu súčasného umenia a nie likvidovať progresívne fungujúce inštitúcie. Dlhodobá agónia bratislavskej Kunsthalle stojí na neriešení jej právnej subjektivity. V zásadnej miere sa tým komplikuje odborný progres a napredovanie inštitúcie, pretože jej závislosť ju ohrozuje v jej základnej existenčnej podstate. Napriek týmto problémom je Kunsthalle odborne kompetentnou inštitúciou, s dobrými kurátorskými projektmi a sprievodným programom. "

Celé stanovisko VŠVU k transformácii Kunsthalle Bratislava a zoznam podporujúcich pedagógov a študentov nájdete tu:

Bohunka Koklesová
rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave

"Popri národných galériách má vskutku každé hlavné mesto v Európe inštitúciu typu Kunsthalle, ktorá sa prioritne zaoberá najsúčasnejším so systematickou ambíciou pohľadu do budúcnosti. Nie je to len akási reprezentatívna funkcia, lebo nevenovať sa súčasnosti je odoprieť si možnosť budúcnosť ovplyvňovať. Ak sa vzdáme Kunsthalle u nás, ešte viac sa vzdialime od tempa našich susedov, ktorí sú našimi nerozlučnými partnermi. Takú trhlinu už nebudeme vedieť preklenúť a ostaneme akýmisi chudobnými príbuznými, ktorí budú vždy iba ťahať za kratší a slabší koniec ponad kultúrnu priepasť."

Boris Ondreička
výtvarník a kurátor

"Regióny možno potrebujú folklór. Centrum hlavného mesta však potrebuje Kunsthalle. Netreba ju vymýšľať, netreba ju budovať. Je tu a svoju prácu si napriek zložitým podmienkam robí už 5 rokov. Približuje súčasné umenie verejnosti. Cez umenie poukazuje na problémy spoločnosti. A zasa o ňu treba bojovať. Stojí za to o ňu bojovať. A preto #stojimprikunsthalle."

Linda Fintorová
manažérka v kultúre

“Pri prechádzke mestom je príjemný pocit, že môžete vstúpiť do priestoru, kde sa odohráva profesionálne kvalitne zabezpečený dialóg so súčasným umením, kde vaša predstavivosť a rozmýšľanie môže dostať nečakané podnety. Priestory súčasnej Kunsthalle boli vytvorené špeciálne pre tento účel. Aj keď samotná inštitúcia je mladá, jej budova dáva pocítiť kontinuitu verejných investícií do záujmu o umenie siahajúcu hlboko do minulého storočia. Aj preto podporujem zachovanie Kunsthalle v jej súčasných priestoroch.“ 

Ivan Gerát
profesor a vedúci Ústavu dejín umenia Slovenskej akadémie vied

"Kunsthalle so sebou nesie silný porevolučný príbeh vytúženej a autenticky vybojovanej adresy súčasného umenia, ktorý sa podarilo zúročiť v reálnej praxi až počas uplynulých piatich rokov. Od roku 2014 Kunsthalle funguje v Dome umenia, ktorý bol postavený v 60. rokoch ako reprezentatívna galéria moderného a aktuálneho umenia. Na tejto adrese sa Kunsthalle významnou mierou podieľa na formovaní centra Bratislavy ako európskej metropoly, vzdeláva, reflektuje a úspešne búra bariéry medzi umením a širokou verejnosťou. Inštitúcia tohto typu a významu nesmie len tak visieť na vlásku a čakať, že každé dva - tri roky bude znova riešiť vlastnú existenciu s otáznym koncom. Ďalšia prolongácia dočasnosti a provizórnosti je neprijateľná. Kunsthalle nutne potrebuje pevnú pôdu pod nohami - samostatnosť v podobe právnej subjektivity a ruka v ruke s tým aj vlastný stabilný priestor. Dom umenia je bratislavská Kunsthalle."

Nina Vrbanová
poverená riaditeľka Kunsthalle Bratislava

"Pochádzam z výtvarníckej rodiny. Síce som sa (pre dobro ľudstva) nikdy výtvarnému umeniu nevenoval, no zmýšľanie výtvarníka poznám pomerne dobre. Preto viem, že jednou zo základných potrieb výtvarníckej komunity je priestor na prezentáciu. Ideálne priestor, ktorý je otvorený odvahe a provokácii. Priestor, ktorý vzdoruje zažitým schémam a naopak, dáva priestor novým formám a progresu. Aj za cenu, že v tom priestore niekedy zahliadneme naše trápne a pokrivené JA. Kunsthalle tým priestorom je, resp. môže ním byť. Preto jej treba dať príležitosť a vytvoriť adekvátne podmienky na fungovanie. Toto je pozícia, ktorú by mal zriaďovateľ zastávať. Je na ňu stavaný a disponovaný. A bude mu svedčať. Tak ako bude Kunsthalle Bratislava svedčať inštitucionálne osamostatnenie. Lebo umeniu, a to som sa za tie roky v spoločnosti umelcov tiež naučil, najviac svedčí sloboda a nezávislosť. Preto #StojímPriKunsthalle

Daniel Rabina
bývalý riaditeľ Centra marketingu SNG, dnes marketingový konzultant a producent

"Kunsthalle je jedinečným priestorom, pri ktorom som očakávala, že je plne podporovaným a za svoju činnosť náležite oceneným od Ministerstva kultúry. Bohužiaľ tomu tak nie je a dnes je potrebné oň zabojovať. V súčasnosti plní nezastupiteľnú funkciu v oblasti súčasného vizuálneho umenia. Jeho činnosť je významná nielen pre širokú verejnosť, ale aj pre samotné umelkyne a umelcov, pre ktoré/ých priestor predstavuje možnosť realizácie a šírenia ich tvorby.
Zaniknutie Kunsthalle by nebolo hlbokým zásahom len pre výtvarnú komunitu, ale aj pre celú umeleckú obec. 
Pre všetkých nás, ktorí sa snažíme v tomto štáte tvoriť, a tak odovzdávať ľuďom časť seba. Takisto by zasiahlo nesmierne spektrum ľudí, ktorých umenie obohacuje a vidia v ňom dôležitú spoločenskú hodnotu. Umenie otvára nové perspektívy a obzory, prináša rozmanitý pohľad na svet a zároveň poskytuje príležitosť k úniku z často rutinnej reality. Umenie je duševnou výživou a aj preto #stojimprikunsthalle "

Ivana Mer
speváčka

"Prečo sa má výtvarná obec, ktorá tiež odvádza dane do spoločnej kasy, vzdať svojho “svätostánku”? Prečo sa v centre Bratislavy vo výkladnej skrini súčasneho umenia má namiesto výtvarných diel inštalovať CNC fréza a školiace stredisko pre začínajúcich podnikateľov, najlepšie výrobcov varešiek? Správanie Ministerstva kultúry je absurdné a nekompetentné. Čas dozrel na plnokrvný štatút samostatnosti Kunsthalle, aby nebola len lacnou hračkou a ľahkou obeťou pre nekultúrnych politikov a štátnych úradnikov."

Martin Knut
výtvarník a filantrop

"Doplácame na "riešenia neriešenia" bývalého vedenia Ministerstva kultúry, to si musíme uvedomiť. Je mi veľmi ľúto, že sa mi nepodarilo presadiť, aby podobný priestor vznikol aj v Teplárni pána Jurkoviča a budú tam namiesto toho kancelárie. Takéto riešenia ad hoc, aby sme zachránili nejaké peniaze kvôli tomu, že nie sme schopní urobiť skutočné riešenia, sú devastujúce a zlé. Treba sa proti nim postaviť a najmä treba zabrániť, aby hocikto riadil Ministerstvo kultúry. Musíme žiadať, aby nám každý budúci minister/ministerka predložili svoj program, aby sme mohli urobiť jeho odpočet. Inštitút pre kultúrnu politiku pripravuje v novembri stretnutie relevantných bývalých ministrov kultúry, aby sme konečne v diskusii zistili, čo chceli, čo sa im nepodarilo a čo nemali ani v zámere, inak sa ďalej nepohneme."

Magdaléna Vášáryová
zakladateľka Inštitútu pre kultúrnu politiku

"Keď som v centre Bratislavy, tak po schodoch Kunsthalle kráčam najčastejšie. Vybehnem nimi na 1. alebo 2. poschodie a doplním si dušu. Teraz sa na týchto schodoch odohráva scéna ako na tých Odeských z filmu Krížnik Potemkin.  Mocní strieľajú na tých, čo nemajú zbrane. Kočiar s dieťaťom a jeho matka. Mieria na ňu. Nedovoľme aby zahynula … a kočiar nešiel strmhlav dole."

Marek Kuboš
režisér

"Stojím jednoducho pri tom, čomu hovoríme: Umenie... Kunsthalle bolo pokusom konkrétnych ľudí na to, aby svoj pohľad na umeNIE(?) konkrétne realizovali. Do akej miery sa im to podarilo, o tom sa dá teraz polemizovať – a ako som mal šťastie poznať tých reálne aktívnych ľudí okolo KHB, videl som, že oni nikdy neutekali pred dialógom, ako to robia niektorí „kultúrpapaláši“. Spoločná dohoda o tom, čo je „dobré umenie“ – ako to nedávno skúsil definovať kurátor SNG – nie je jednoduchá vec. Preto vôbec nie je jednoduché bez dialógu rozhodnúť o tom, či nechať, alebo nenechať ďalej žiť tú dôležitú inštitúciu, ktorá sa o túto definíciu prakticky usiluje..."

Peter Rónai
výtvarník

"Prítomnosť je budúcnosť budúcnosti! 
My nesieme zodpovednosť voči nasledujúcim generáciám. Bez našej prítomnosti, bez existencie Kunsthalle, nebude mať naša spoločnosť na čom stavať svoju umenovednú históriu. Kvôli krátkozrakým zámerom príde umelecká obec o kontinuitu, na ktorú by v budúcnosti nadviazala. Stojím pri Kunsthalle dnes." 

Jana Kapelová
umelkyňa

"Zrušenie Kunsthalle by som bez váhania prirovnal k zrušeniu budovy činohry SND. Vymazanie priestoru, v ktorom je možnosť reflektovať súčasné témy v spoločnosti pomocou jazyka, ktorý nie je v prvom pláne ľúbivý a vyžaduje si od diváka zamyslenie, je odstrihnutie sa od súčasného umenia, tvorby, uvažovania... Adekvátny priestor je potrebný tak, ako aj komunikácia s výtvarnou komunitou, preto stojím pri Kunsthalle!"

Juraj Kuchárek
scénograf

"Kunsthalle potrebujeme. Potrebujeme ju mať autonómnu, vo vlastných adekvátnych priestoroch a s dostatočným rozpočtom. Typ takejto inštitúcie je nutnosťou pre normálne fungovanie mesta a regiónu. Potrebujeme ju mať v centre mesta či z centra jednoducho a rýchlo dostupnú. Dom umenia bol pre potreby výtvarníkov postavený. Projekt spred viac ako polstoročia samozrejme nezodpovedá dnešnému ideálu, no má k nemu zo všetkých možných alternatív najbližšie. Ak neuvažujeme o vybudovaní nových priestorov s potrebným zázemím. Až do nedávnej doby som si nenašiel vzťah k priestorom Domu umenia. Nezažil som Véčko. Celý objekt mi priveľmi pripomínal minulú dobu. Všetky nedostatky mi bili do očí. Vnímal som ho ako nezmyselný socialistický relikt. Posledné roky tam však chodím pravidelne a rád. Kunsthalle Bratislava vrátilo zmysel celému objektu."

Jozef Ondzík
fotograf

"Kunsthalle považujem za vývojový stupeň mesta a spoločnosti. Niečo ako vodovod alebo elektrifikácia. Zámerne používam takúto retro metaforu, lebo mi príde divné, že sa o existencii Kunsthalle v 21. storočí vôbec bavíme. Návrat ku sviečkam folklóru a studničke tradícii môže znieť až romanticky lákavo, ale energiu, ktorá by vniesla trocha svetla do otázok budúcnosti nám neprinesie. Keď som tvoril vizuálnu identitu Kunsthalle Bratislava, tak som si ju predstavoval ako terminál, cez ktorý odchádza súčasné slovenské umenie do sveta, a naopak, prichádza svetové umenie k nám. Predstavme si, že by sme v Bratislave zrušili letisko. Tak to je presne to, čo znamená hrozba zrušenia Kunsthalle pre umelecký svet. A preto aj ja stojím pri Kunsthalle."

Martin Bajaník
grafický dizajnér

"Inštitúcia Kunsthalle Bratislava je dôležitou a dlho túžobne očakávanou súčasťou našej scény, nesmieme o ňu prísť. Jej silné postavenie potvrdzuje predovšetkým kvalitný výstavný program, ktorý sa nebojí otvárať závažné spoločenské témy. Vytrvalá práca celého tímu ľudí Kunsthalle si zaslúži uznanie a podporu Ministerstva kultúry a nie hádzanie polien pod nohy."

Lucia Tallová
výtvarníčka

"Váhal som ako začať toto moje vyjadrenie, keďže obhajovať niečo tak prirodzené ako "stan" súčasného umenia v hlavnom meste akéhokoľvek európskeho štátu je smutné a smiešne zároveň. Kunsthalle nie je len miestom stretávania sa so súčasným umením, ale aj priestorom pre diskusiu a sprievodné akcie pre deti a mládež. V zmysle jej integrity považujem tento krok jeho rozpustenia za vulgárny a nepochopiteľný. Je o nás ako o národe známe, že vysielame navonok len ten archaický signál v podobe šúpolienok a keramiky, ale verím, že máme čo povedať aj dnešnému divákovi, návštevníkovi či verejenej a odbornej obci. Pokiaľ niekto necíti túto potrebu a zastáva názor, že Kunsthalle nemá čo v Bratislave robiť, je pre mňa človek minulosti."

Erik Šille 
výtvarník

"Zopakujem to, čo som hovoril pred piatimi rokmi: Kunsthalle má byť nezávislá nezisková inštitúcia prezentujúca súčasné výtvarné umenie s presahom do rôznych odborov od vedy a histórie až po..."

Peter Kalmus
výtvarník

"Z môjho pohľadu je nepredstavitelné, že sa v roku 2019 rozprávame o možnosti zrušiť Kunsthalle, symbol súčasnej kultúry, otvorenosti, medzinárodného dialógu, miesto pre živý umelecký experiment s významným spoločenským dopadom, dôležitú komunikačnú platformu našej súčasnosti. Odzrkadluje to nepochopenie významu tejto inštitúcie, dlhotrvajúcu absenciu kultúrnej politiky našej krajiny a opätovné marginalizovanie súčasných umeleckých prejavov, čo pokladám za spiatočnícke a neuvážené gesto. Preto#stojimprikunsthalle."

Zuzana Pacáková
kurátorka a umelecká riaditeľka festivalu Biela noc

"Súčasné vizuálne umenie sa pomerne často stretáva s nepochopením, ľuďom sa zdá nezrozumiteľné, nejasné a možno aj zahľadené do seba. Kunsthalle je najväčšia a zároveň jediná galéria tohto typu na Slovensku, ktorá sa odhodlala toto neporozumenie medzi umením a širokou verejnosťou zmierniť a prekonať. Ako prvá zaviedla nový model galerijnej prevádzky založenej na otvorenej komunikácii, kedy sú jednotlivé výstavy sprevádzané nami – mediátormi. Všetci sme študentmi umenia alebo jeho dejín a teórie, od kurátorov a umelcov dostávame z prvej ruky školenia k ich projektom, dielam a tvorbe. V galérii sme na výstavách k dispozícii návštevníkom, ktorí chcú a sú otvorení o umení komunikovať, zhovárať sa, pýtať sa, alebo dokonca spoločne zažívať umelecké diela. Každý nový pohľad, názor či postreh sú pre nás cenné. My sami sa vzdelávame a rozširujeme si obzory. Zároveň sa veľmi tešíme vždy, keď sa podarí s divákom nadviazať komunikáciu a vytvoriť tak most porozumenia. Aj v tom je Kunsthalle výnimočná a odlišná od iných galérií. Je potrebné, aby verejnosti sprístupnila cestu k umeniu."

Mediátori umenia Kunsthalle Bratislava

"Ohrozenie fungovania, či samotnej krehkej existencie bratislavskej Kunsthalle, z dôvodu jej vysťahovania zo súčasných priestorov, považujeme za neuvážené rozhodnutie. Má bez rozumného zdôvodnenia ustúpiť akémusi Kreatívnemu centru s nejasným cieľom, ktoré podľa všetkého vzniká iba v panike kompetentných zo straty eurofondov. Vnímame to ako snahu rozšafnými príkazmi od stola a bez ťarchy reálnej zodpovednosti zamaskovať dlhodobú nečinnosť jej zriaďovateľa, Ministerstva kultúry SR. Klasický prípad, keď forma predbieha obsah, čo môže byť v tomto prípade neodpustiteľnou stratou pre súčasnú umeleckú scénu. Preto#stojimepriKunsthalle!"

Uršula a Martin Žúži 
historička umenia a hudobník

"Nám, ktorí nie sme umelcami a nemáme patričné vzdelanie, Kunsthalle pomáha rozumieť súčasnému umeniu a prostredníctvom neho vlastne rozumieť i súčasnému svetu. V dnešných časoch to znie priam ako sizyfovské poslanie. O to dôležitejšia a aktuálnejšia je úloha bratislavskej Kunsthalle na umeleckej mape Slovenska. Aj preto#stojimprikunsthalle."

Laco Oravec
občiansky aktivista

"Kunsthalle na Slovensku potrebujeme, a to dokonca ako samostatnú inštitúciu. Vyzývame Ministerstvo kultúry, aby nerobilo kontraproduktívne a nepremyslené rozhodnutie. V tomto prípade škodí dvakrát. Zničí tak dôležitú inštitúciu a plánované “kreatívne centrum” je tiež len, žiaľ, náplasťou na ministerstvom zbabraný projekt IROP. Kunsthalle treba rozvíjať, nie likvidovať. Aj preto #stojímprikunsthalle"

Dana a Oliver Kleinert 
riaditeľka Slovak Fashion Council a architekt

"Súčasný alebo skôr opakujúci sa problém s bratislavskou Kunsthalle je obrazom nekompetentnosti a prospechárstava našich politikov. Zároveň je však dôkazom toho, že kultúrna obec vie byť súdržná, odvážna a odhodlaná. Paradoxne nás táto situácia napĺňa nádejou a obracia našu pozornosť na novú generáciu umelcov, na študentov, na ich schopnosť zapojiť sa do boja proti nezmyselným činom a argumentom, ktorého začiatok si už ani nemôžu pamätať. Oni sú tí, ktorí si Kunsthalle skutočne zaslúžia, nie „kreatívne” centrum, ktorého najväčšou kreativitou je hľadanie spôsobu, ako zbytočne minúť prostriedky z eurofondov."

Galéria Médium

“Súčasné umenie je neodeliteľnou a neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Cez súčasné umenie sa vieme hlbšie pozrieť na stav našej spoločnosti, otvára nám nové obzory a vďaka nemu vieme rozprávať ďalším jazykom. Aby Slovensko ďalej vzdelávalo a ukazovalo svoju silnú pozíciu v súčasnom umení v európskom či svetovom kontexte potrebuje stabilnú inštitúciu, ktorá súčasné umenie zastreší. Preto Kunsthalle potrebujeme. Kunsthalle mala byť už dávno tým pevným bodom na umeleckej scéne. Táto aktuálna situácia sa vôbec nemala stať v roku 2019, ale ja pevne verím, že spolu to všetci dokážeme a nedovolíme, aby sme sa vrátili o dekádu späť. Pretože ten čas už nemáme a súčasné umenie potrebujeme pre nás a pre ďalšie generácie. Preto #stojimprikunsthalle “

Olja Triaška Stefanovič
fotografka a pedagogička na Vysokej škole výtvarných umení

“Krásne výšivky na krojoch našich žien jasne ukazujú, že tento národ vie viac tvoriť ako všetci tí umelci, ktorí dávajú svetu v rozličných galériách tie gebuziny, ktoré treba fotografovať a rozoberať, aby sa zistilo, čo to vlastne znázorňuje." Stojím pri KUNSTHALLE, aby takáto masám podliezavá a ľúbivá veta, ktorou Tiso vo svojom prejave hodnotil umenie, nenašla v budúcnosti žiadny pozitívny ohlas. Každý prejav tvorivého ľudského ducha je hodný našej pozornosti a v kultúrnej spoločnosti má mať svoj priestor."

Jaroslav Pilát
manažér a právnik

"Kunsthalle Bratislava musí byť neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho priestoru, má byť určitým opozitom voči SNG či GMB, či presnejšie jeho doplnením v Bratislave. Má mať právnu subjektivitu, vlastné obsahové zameranie a vlastné priestory. Jeho samostatnosť malo iniciovať MK SR, ale na jeho vzniku a fungovaní by sa malo podieľať aj mesto Bratislava. Doposiaľ sme boli svedkami netransparentnosti a nekompetentnosti MK vo vzťahu ku KHB. Verím, že náš spoločný tlak prinesie naplnenie sľubov, ktoré umeleckej verejnosti dala ministerka Laššáková."

Pavol Weiss
galerista, spisovateľ a dramatik

"Vedenie Kunsthalle za ten krátky čas fungovania dokázalo, že im daný priestor svedčí a právom patrí."

Vec
hudobník

"Smer-SD okrem iného zbabral aj kultúrnu politiku a pripravil občanov o milióny. Stojím pri Kunsthalle ako pri farmároch, študentoch či učiteľkách. Boj o prvotriednu galériu je pokračovaním zápasu o spravodlivý, slobodný 
a slušný štát."

Michal Hvorecký
spisovateľ

“Dom umenia si pamätám ešte z čias môjho detstva, keď sme tam chodili na “Bienále ilustrácii”, ale tiež si pamätám, keď tam sídlila predajňa mobilného operátora. Teraz chodíme do Kunsthalle na výstavy s deťmi. Stojím za Kunsthalle Bratislava, pretože umenie v takejto podobe do tohto priestoru rozhodne patrí."

Andrea a Iľja Skoček
eventová manažérka a architekt

"Podporujem vznik samostatnej Kunsthalle! Hlavné mesto a celá kultúrna obec potrebuje mať vhodný výstavný priestor pre aktuálne, súčasné, domáce a zahraničné umenie! Dom umenia je vhodný priestor pre tento účel!"

Ilona Németh
umelkyňa a profesorka

"Umenie má oveľa širší záber ako osveta, umenie neznamená to isté, čo slovo kultúra, umenie sa nedá zamieňať s pojmom kreativita. Budova v centre nášho hlavného mesta bola postavená na to, aby slúžila umeniu. Nedovoľme, aby bol bez adekvátnej náhrady zmenený účel tejto budovy z nekomerčného na komerčný."

Dorota Sadovská
výtvarníčka

"Kunsthalle patrí do výbavy každej európskej metropoly. Ak sa Bratislava chce takto nazývať, nemôže Kunsthalle zrušiť, ale ju plne podporovať.”

Maroš Hečko
scenárista a producent

"Kunsthalle je najzmysluplnejšia platforma súčasnej mladej generácie, ktorá vždy v strede mesta vytvárala životabudič. Dnes je aj našou výzvou pre tvorivú budúcnosť. Slobodný priestor v slobodnom duchu im právom patrí."

Milota Havránková
fotografka

"Bratislavská Kunsthalle musí byť trvalou súčasťou kultúrneho diania na Slovensku. Musí prinášať kvalitné súčasné umenie zo zahraničia, a to slovenské propagovať aj mimo nášho územia. Na svoje fungovanie potrebuje trvalú podporu, samostatnosť, kvalitné vedenie a samozrejme návštevníkov. Nemôžeme ju odsunúť z centra na perifériu. Musí stáť v strede diania, s víziou postupného skvalitňovania ponúkaného programu, priestorov a vybavenia tak, ako sa na špičkovú inštitúciu patrí. Nemôže od štátu a ľudí, ktorí o jej osude rozhodujú dostávať neustále podpásovky a byť prehliadaná. Spolu so SNG by to mala byť naša top kultúrna inštitúcia..."

Peter Barényi
umelec, pedagóg a vedúci katedry na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave

 

 

Galéria: